Asian Handicap

Det är många som frågar hur Asian handicap fungerar och eftersom vi ofta använder oss av Asian handicap i våra speltips så har vi skapat denna guide för att förklara det hela på ett enkelt sätt.

Asian handicap kan vara väldigt förvirrande vid en första anblick men som det mesta så är det busenkelt när man väl lärt sig. Man kan säga att grunden i detta kom till för att man ville ta bort risken för att en match slutade oavgjord. Systemet har sitt ursprung i Asien och kom hit i slutet av 90-talet. Det här är den absolut mest populära formen av sportsbetting i delar av Asien och mellanöstern.

I normala fall när man spelar på sport så kan man spela på hemmaseger, bortaseger eller oavgjort. Med Asian handicap så plockar man bort möjligheter för oavgjort. Laget du spelar på kan bara vinna eller förlora och det gör det hela lite lättare. Nackdelen blir att oddset sjunker men det kan vara värt för att slippa risken för oavgjort.

Man kan säga att med Asian handikapp så startar en match inte vid 0-0, utan du väljer själv hur den ska starta. Om du väljer +1.25 så startar matchen med att ”ditt” lag har en ledning med 1.25 mål från start.

Asian handicap tabell

 • 0 – Asian handicap = insatsen tillbaka vid oavgjort. Det här är den enklaste formen om man bara vill slippa oavgjort.
 • -0.25 = Om laget som du spelat på vinner med 1 mål eller mer så vinner du. Om matchen slutar oavgjort så får du tillbaka halva insatsen.
 • -0.50 = Om ditt lag vinner med 1 mål eller mer så vinner du. Om matchen slutar oavgjort så förlorar du.
 • -0.75 = Om ditt lag vinner med 2 mål eller mer så vinner du. Om ditt lag vinner med 1 mål så vinner du hälften.
 • -1 = Vinner ditt lag med 2 mål eller mer så vinner du. Vinner ditt lag med 1 mål så får du tillbaka insatsen.
 • +0.25 = Vinner ditt lag med 1 mål eller mer så vinner du. Om det blir oavgjort så vinner du hälften.
 • +0.5 = Om ditt lag vinner så vinner du. Om det blir oavgjort så vinner du också.
 • +0.75 = Om ditt lag vinner eller spelar oavgjort så vinner du. Om laget som du spelat på förlorar med 1 mål så förlorar du bara hälften av insatsen.
 • +1 = Om ditt lag vinner eller spelar oavgjort så vinner du. Om laget som du spelat på förlorar med 1 mål så får du tillbaka insatsen.

Som ni ser så kan man med hjälp av Asian handicap eliminera risken för ett oavgjort resultat. Vi har bara skrivit om situationer när du vinner och i de andra situationerna så förlorar du insatsen. Man kan använda sig av Asian handicap upp till ibland 3.5 eller högre. Det hela beror på vad spelbolagen tillåter.

Exempel: Om Manchester City spelar mot Leicester så är Manchester City en klar favorit att vinna matchen. Spelar du på Manchester City med -3 i asian handicap så betyder det att City startar matchen med 3 mål i nacken. City måste således vinna matchen med 4 mål eller mer för att ditt spel ska gå in. Om City bara skulle vinna med 3 mål så blir det precis som att matchen hade blivit oavgjord och då får du i alla fall tillbaka insatsen och kan känna dig lättad. Skulle du istället ha valt att spela +3 på Leicester så fungerar det som att ditt lag leder med 3 mål från start. Om matchen slutar 2-0 till Manchester City så kommer du att vinna på ditt spel eftersom det blir 2-3. Om Manchester City trots allt vinner med 3-0 så innebär det att matchen blir oavgord och du får tillbaka din insats.

Komplikationer

Det kan vara lite förvirrande med fraktalerna som 0.25 och 0.75 men det är inte så svårt som det verkar. Både 1.25 och 1.75 fungerar likadant och ger antingen 50 % vinst eller 50 % förlust. Om du får 50 % vinst eller 50 % förlust har att göra med om du har ett + eller – framför fraktalerna. Om du spelar med +1.75 och matchen slutar med att laget som du spelat på förlorar med 1 mål, blir det vinst som vanligt. Om laget som du spelat på förlorar med 2 mål förlorar du hälften av din insats. Man räknar ut det så här: +1.75 – 2 = -0.25. Det innebär att du förlorar hälften av pengar. Det beror på att du är precis mellan två olika alternativ.

Totalt antal mål

Asian handicap används även inom målmarknaden. Denna marknad kallas ibland för ”Asian Total” och liknar speltypen över/under. Du kan ibland få bättre odds i förhållande till risken genom att använda asian handicap. Här nedan så ser du lite olika exempel på hur det kan fungera.

 • Du spelar på över 1 mål i matchen.
 • Det blir precis 1 mål i matchen.
 • Du får tillbaka insatsen.
 • Du spelar på under 1.75 mål i matchen.
 • Det blir 2 mål i matchen.
 • Du får tillbaka halva insatsen.
 • Du spelar på över 2.75 mål i matchen.
 • Det blir 3 mål i matchen.
 • Du vinner hälften.

Som ni ser så kan asian handicap användas med fördel i målmarknaden. Det är alltid bra att slå ett öga här innan man bestämmer sig för ett spel på målmarknaden. Det är inte alltid som det är lönsamt men det är helt klart värt att ta med i beräkningen.

Fördelar för spelaren

För att summera det hela så kommer här några fördelar med att spela med Asian handicap.

 • Man eliminerar chansen för oavgjort och på så sätt så får man större chans att vinna.
 • Du kan själv skräddarsy oddsen och anpassa spelet till precis din spelstil eller till en viss match.
 • Det går att vinna även om ens lag förlorar.
 • Det är lättare att vinna men oddset blir lägre.

Nackdelar med Asian handikapp

 • Oddsen är nästan alltid lägre än motsvarande odds på 1X2 marknaden.
 • Det är inte alla spelbolag som har ett stort utbud av Asian handicap.
 • En del spelbolag erbjuder inte alls denna spelform.

Historia

Asian handikapp har snabbt vuxit i hela Europa i takt med att Internet har utvecklats. Fram till runt år 2000 så var det inte så många i Europa som visste vad Asian handikapp var för en spelform. Det var 1998 som det började bli populärt i samband med att Joseph Phan startade den första stora engelskspråkiga asiatiska spelsidan. Sedan dess har spelformen bara ökat och idag så är den ett naturligt alternativ när man spelar på odds. Det är fler och fler sidor som sysslar med speltips som använder sig av asian handicap. Det ger oss helt enkelt mer möjligheter att skruva på oddsen lite mer och anpassa vår spel.

Slutord

Nu hoppas vi att ni har lärt er vad asian handicap är och hur det fungerar. Genom att kunna och använda sig av så många olika verktyg som möjligt så maximerar man sin chans att vinna. Det är inte alltid som det är smart att använda asian handicap men om du har det som ett verktyg ibland så blir det en tillgång. Om ni fortfarande känner er osäkra så får ni gärna höra av er med frågor så att vi kan uppdatera och utveckla denna guide. Vi strävar efter att ha den bästa möjliga förklaringen på Asian handicap i Sverige.